Ateliers 2005

STIP. is beheerder van het Gemeentelijk monument.

Aula Ateliers 2005 huren

Te huur voor exposities en diverse evenementen en bijeenkomsten: de prachtige aula van Ateliers 2005 (+/- 80 m2)

Ateliers 2005 is een prachtig monumentaal gebouw vlakbij het centrum van Amstelveen. Opvallend is de prachtige vloer, de grote aula en de enorme raampartij. Het is een oud schoolgebouw dat gebruikt wordt als ateliergebouw. 

Onze prachtige grote aula is te huur voor onder andere evenementen, activiteiten, vergaderingen en workshops. 
Neem vrijblijvend contact met ons op via info@kunstencultuurstip.nl en kom gerust eens langs om kunst en cultuur op te snuiven.

Wij zitten op loopafstand van het Stadshart en het busstation en je kunt gratis parkeren op ons plein voor de deur. De oprit/afrit van de A9 - Amstelveen Stadshart zijn vlakbij.

Aanwezig: keukenblok, koelkast, stoelen, tafel, beamer. 

Adres: 
Ateliers 2005
van Weerden Poelmanlaan 4
1185 AS Amstelveen 
(ingang aan de Farmanlaan)
Instagram: Ateliers2005 
Info@kunstencultuurstip.nl

Onder de foto's kun je verder lezen over de geschiedenis en architectuur van Ateliers 2005.

AULA Ateliers 2005
  • kunst
  • cultuur
  • evenementen
  • exposities
  • workshops
  • vergaderingen, ALV
  • en andere activiteiten

ateliergebouw

Sinds 2005 zijn de lokalen van de oude school ingericht als werkplaats voor professionele Amstelveense Kunstenaars. Het gebouw heeft tien kunstateliers en een authentieke grote centrale hal. In de aula vinden kunst- en culturele activiteiten plaats. 
Sinds 2019 is het gebouw benoemd tot Gemeentelijk monument.

geschiedenis

Het gebouw is de voormalige Jan Ligthartschool. De school was oorspronkelijk een gemeentelijke school, gebouwd na de Tweede Wereldoorlog in 1953 en ontworpen door architect H.L. Mens. Het gebouw was bedoeld om kinderen met verschillende achtergronden bij elkaar te brengen. De school is vernoemd naar  Jan Ligthart, een Nederlandse leraar en onderwijsvernieuwer.

architectuur

In deze zogenaamde "gemeentelijke school" zijn de klaslokalen rond een grote centrale hal ingericht en zijn er geen lange gangen. Dit project was een uiting van veranderende sociale ideeën die al ontstonden na de Eerste Wereldoorlog, met de nadruk op het samenbrengen en herstellen van de gemeenschap waartoe mensen met verschillende achtergronden behoorden.

1949 - 1959

Rond 1800 telde de Gemeente Nieuwer-Amstel vier openbare lagere scholen. Door de sterke bevolkingsgroei in de naoorlogse jaren werden er vooral in de uitbreidingswijken nieuwe scholen gebouwd. Tussen 1949 en 1959 zijn er meer dan 12 scholen gebouwd, waaronder de openbare lagere Jan Lighthartschool.

stijl

De stijl van het gebouw is sober. Deze stijl wordt ook wel 'shake-hands-architecture' genoemd: een synthese tussen het modernisme en traditionalisme. Het moderne karakter komt tot uitdrukking in het strakke lijnenspel van de horizontale en verticale belijning en in de compositie van de zogenaamde 'compacte halschool'. Hierbij zijn alle lokalen om een lichte, hoge hal gegroepeerd. De hal fungeert daarbij als centrale ontmoetingsplek.

compositie

Het hoogteverschil tussen het centrale volume van de hal en de daaromheen liggende volumes van de leslokalen zorgt voor een karakteristieke, gebalanceerde compositie. Dit komt doordat ze in architectonisch opzicht herkenbaar zijn als losse onderdelen. De strakke belijning van de gevels en raampartijen geven het pand een sober, modernistisch karakter, met als accent de betonnen dakrand met overstek en de transparante ingangspartij. De gevels zijn opgetrokken in een traditionele baksteen, met decoratieve elementen, zoals het siermetselwerk onder de ingang en detaillering in het middendeel van de achtergevel.